TED Alia­a Koleji

Ekim 2017

TED   T├ťRK E─×─░T─░M DERNE─×─░

TÜRK E─×─░T─░M DERNE─×─░'N─░N TAR─░HÇES─░

Türkiye’nin modernle┼čmesi için e─čitimin vazgeçilmez önemine inanm─▒┼č olan Büyük Önder Atatürk, 1 Kas─▒m 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aç─▒l─▒┼č─▒nda yapt─▒─č─▒ konu┼čmada, e─čitimde hedeflenen seviyeye ula┼čmak için özel giri┼čimin çal─▒┼čmalar─▒na ihtiyaç oldu─čunu dile getirmi┼č ve topluma ça─čr─▒da bulunmu┼čtur. Türk E─čitim Derne─či, bu temel vizyon do─črultusunda, Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadrolar─▒n öncülü─čünde 31 Ocak 1928 tarihinde kurulmu┼čtur. Dernek, 12 Aral─▒k 1939 tarihli Bakanlar Kurulu Karar─▒ ile Kamuya Yararl─▒ Dernek statüsü edinmi┼čtir. ─░lk ad─▒ "Türk Maarif Cemiyeti" olan dernek, 1946 y─▒l─▒ndan itibaren, "Türk E─čitim Derne─či" ad─▒ alt─▒nda çal─▒┼čmalar─▒n─▒ ba┼čar─▒yla sürdürmektedir.

E─čitim sisteminin sorunlar─▒ ve çözümleri konusunda toplumu bilinçlendirmeyi ve Türk e─čitim politikas─▒n─▒n olu┼čturulmas─▒na katk─▒da bulunmay─▒ misyon edinen köklü bir sivil toplum örgütü olan Türk E─čitim Derne─či’nin faaliyetleri aras─▒nda; ba┼čar─▒l─▒ fakat maddi olanaklar─▒ s─▒n─▒rl─▒ ö─črencilere burs vermek, yurtiçinde ve d─▒┼č─▒nda yabanc─▒ dilde e─čitim veren okullar ve yurtlar açmak, Türk e─čitim standartlar─▒n─▒ ça─čda┼č seviyeye ta┼č─▒yacak bilimsel platformlar olu┼čturmak yer almaktad─▒r.

Dernek, ba┼člatt─▒─č─▒ “10.000 Genç Me┼čale Daha Ayd─▒nl─▒k Türkiye” kampanyas─▒yla Tam E─čitim Bursu vermektedir. Tam E─čitim Bursu’ nu almaya hak kazanan ö─črenciler, Türk E─čitim Derne─či taraf─▒ndan aç─▒lm─▒┼č TED Okullar─▒’nda okumaktad─▒r. Ö─črencilerin e─čitim hayat─▒ boyunca takibi yap─▒lmakta, geli┼čimleri uzmanlar arac─▒l─▒─č─▒yla izlenmekte ve bar─▒nmas─▒ndan servisine, k─▒yafetinden cep harçl─▒─č─▒na kadar tüm ihtiyaçlar─▒ kar┼č─▒lanmaktad─▒r. Bugüne kadar yakla┼č─▒k 48.000 ö─črenciye burs olana─č─▒ sa─člayan Türk E─čitim Derne─či; TED Üniversitesi, yurtiçindeki ve KKTC’deki toplam 35 okulu, 2 temsilcili─či, 1 ö─črenci yurdu, mezun dernekleri, spor kulüpleri ve iktisadi i┼čletmeleri ile faaliyet göstermektedir.

TÜRK E─×─░T─░M DERNE─×─░'N─░N V─░ZYONU

Seçkin bir sivil toplum örgütü olarak Türk E─čitim Derne─či, e─čitim alan─▒nda sivil insiyatifin etkinle┼čtirilmesini, okul öncesinden yüksek öðretime kadar tüm boyutlarda yapt─▒─č─▒ e─čitim çal─▒┼čmalar─▒n─▒ ülke çap─▒nda ve uluslararas─▒ düzeyde sürdürmeyi, uygarl─▒k de─čerlerini koruma ve geli┼čtirme çabas─▒nda etkin rol oynamay─▒ hedefleyen ça─čda┼č ve ilerici bir vizyona sahiptir.

TÜRK E─×─░T─░M DERNE─×─░'N─░N M─░SYONU

• Türkçe ve yabanc─▒ dilde e─čitim veren okullar kurmak ve ö─črencilerin bar─▒nmalar─▒n─▒ sa─člamak amac─▒yla yurtlar açmak.
  • Açt─▒─č─▒ okullarda yüksek nitelikli öðrenciler yeti┼čtirmek.
  • Maddi imkânlar─▒ yeterli olmayan ba┼čar─▒l─▒ çocuklara ülke genelinde burslar vererek, onlara e─čitimlerine devam etme olana─č─▒ tan─▒mak.
  • Türk e─čitim standartlar─▒n─▒ ça─čda┼č seviyelere ta┼č─▒yacak bilimsel platformlar olu┼čturmak.
  • Ara┼čt─▒rma projeleri ile e─čitim sisteminin sorunlar─▒ ve çözümleri üzerine toplumu bilinçlendirmek.
  • Türk e─čitim politikas─▒n─▒n olu┼čturulmas─▒nda söz sahibi olmak.

TED   TED AL─░A─×A KOLEJ─░

TED AL─░A─×A KOLEJ─░'N─░N TAR─░HÇES─░

Türk E─čitim Derne─či'ne ba─čl─▒ bir vak─▒f okuludur. 1988-1989 e─čitim ö─čretim y─▒l─▒nda ortaokul ve lise düzeylerinde e─čitime ba┼člam─▒┼čt─▒r. Zorunlu ilkö─čretim e─čitiminin sekiz y─▒la ç─▒kmas─▒ndan sonra 1997-1998 e─čitim- ö─čretim y─▒l─▒nda da ─░lkö─čretim okulunu faaliyete geçirmi┼čtir. 2012-2013 e─čitim-ö─čretim y─▒l─▒nda zorunlu e─čitimi sekiz y─▒ldan 12 y─▒la ç─▒karan düzenleme ile birinci kademe dört y─▒l süreli ilkokul, ikinci kademe dört y─▒l süreli ortaokul ve üçüncü kademe dört y─▒l süreli lise olarak yap─▒land─▒r─▒lm─▒┼čt─▒r.

TED AL─░A─×A KOLEJ─░'N─░N V─░ZYONU

Türk E─čitim Derne─či'ne ba─čl─▒ bir vak─▒f okulu olarak TED Alia─ča Koleji okul öncesinden lise ö─črenimi sonuna kadar okulun her noktas─▒n─▒, ö─črenme alan─▒ olarak kullanan e─čitici kadrosuyla, okul ortam─▒nda ö─črencilerin kazand─▒─č─▒ edinimleri ulusal ve uluslararas─▒ e─čitsel uygulamalarla ili┼čkilendirmeyi hedefleyen ça─čda┼č ve ilerici bir vizyona sahiptir.

TED AL─░A─×A KOLEJ─░'N─░N M─░SYONU

• Atatürk'ün istek ve yönlendirmeleriyle kurulmu┼č olman─▒n bilinciyle ülkenin geçici e─čitim politikalar─▒ndan etkilenmeden, her ko┼čulda Atatürkçü, cumhuriyet de─čerlerine sahip bir kurum kimli─čini ya┼čatmak ve sürdürmek.
  • Bilimsel dü┼čünen ve yarat─▒c─▒ çözümler sunan,
  • Sosyal sorumluluk bilincine sahip,
  • Toplum ve ülke sorunlar─▒na kar┼č─▒ fark─▒ndal─▒─č─▒ ve çözüm üretme bilinci yüksek,
  • En az bir yabanc─▒ dili bilen ve ya┼čam─▒nda etkili bir ┼čekilde kullanan,
  • Kültür, sanat ve spor alanlar─▒nda etkin, en az bir müzik aleti çalan ve bir spor ile aktif ┼čekilde ilgili; kültürel ve sanatsal etkinliklere kat─▒lan, etkinlikleri takip eden,
  • Özgüveni yüksek,
  • Demokrat, empati kuran ve farkl─▒l─▒klara sayg─▒l─▒,
  • Çevreye duyarl─▒,
  • Yüksek ahlakl─▒,
  • Her alanda gelece─čin lider kadrolar─▒na aday ö─črenciler yeti┼čtirmek,
  • Herkesin ö─črencisi olmak istedi─či, mezuniyet sonras─▒nda  da ö─črencilik ruhunu ve birlikteli─čini ya┼čatan bir okul olmak.

TED   Y├ľNET─░M KURULU

TED   OKUL Y├ľNET─░M─░

TED   MAL─░ - ─░DAR─░ ve PERSONEL ─░┼×LER─░

Gökhan OKKALIO─×LU